top of page

De kunst van het eten van een olifant: kleine doelen en grote successen

Als jij met oud en nieuw besloten heb om in het nieuwe jaar bijvoorbeeld 12 kilo af te vallen, dan bestaat er een kans dat je misschien het bijltje er nu al bij neer hebt gegooid… Hoe kan dat nou gebeuren, dat je ondanks je oprechte goede wil en overtuiging dat dit een haalbaar plan was,  de moed verliest om door te zetten?


Dat komt omdat verandering niet altijd zo eenvoudig is, omdat het meestal gaat over het doorbreken van een gewoonte die je al heel lang in de praktijk brengt. En vaak stellen mensen uit enthousiasme ambitieuze doelen die soms zo groot zijn als, laten we zeggen, een olifant.


Maar, hoe eet je dan het beste die olifant? Nou, dat is eigenlijk simpel, en om het bekende grapje te gebruiken: beetje bij beetje, met kleine hapjes dus! In plaats van jezelf te overweldigen met een enorme uitdaging, is het verstandiger om te starten met behapbare doelen. Of het nu gaat om het opbouwen van een gezondere levensstijl, het nastreven van carrièredoelen, of het aanleren van nieuwe vaardigheden, het begint allemaal met kleine stappen die je kunnen helpen een verandering door te voeren. Dus zou je kunnen beginnen om je voor te nemen om in januari 2 kilo af te vallen, daarna nog een kilo eraf in februari en zo kom je in kleine stapjes dan uiteindelijk toch naar waar je zou willen zijn.


Juist met het stellen van kleine doelen, vermijd je niet alleen overweldigd te worden, maar schakel je ook een krachtige bondgenoot in: dopamine. Dopamine staat ook bekend als het ‘gelukshormoon’, en komt vrij wanneer je succesvolle stappen zetten en je je doel bereikt. Het is de natuurlijke beloning die je een gevoel van voldoening en blijdschap geeft, waardoor je gemotiveerd blijft om verder te gaan op de ingeslagen weg, op weg naar het uiteindelijke doel.


Door voor jezelf kleine behapbare doelen te stellen, creëer je telkens opnieuw de kans om deze te realiseren en daarbij een gelukservaring te beleven. Dit versterkt vervolgens niet alleen je doorzettingsvermogen, maar zorgt er ook voor dat het proces van het aanpakken van die olifant aangenamer wordt.


Noortje Bloch


bottom of page